Поддръжка на настилка на производствени и логистични бази

Често служителите в склада повтарят грешка, която забелязвате отново и отново – те забравят да изметат, преди да измият пода. Звучи доста елементарно, при все че повечето от нас вече знаят значението на тази стъпка от почистването на собствените ни домове, но това все още е широко пренебрегвана стъпка, когато става въпрос за почистване на работното място и по-точно подовете в производствените и индустриални сгради в края на деня, седмицата или месеца.

За почистването на мръсотията, повечето компании редовно пускат машина тип скрубер, за да съберат песъчинките. В действителност това, което трябва да направят, е първо да изметат. Това гарантира, че сухите частици няма да бъдат уловени в подложките на скрубера и така да се превърнат в „един голям шлифовъчен диск. С него непланирано още при първото изтъркване ще се премахне всякакъв гланц, който е на пода. Освен това, всяко механично замърсяване, което не е събрано преди това, има тенденция да се натрупва по протежение на чистачката на скрубера и да възпрепятства работата на машината.

Мениджърите на складове и надзорниците по поддръжката отделят време и внимание, за да се уверят, че техните мотокари работят, че конвейр-лентите вървят гладко, а докинг вратите се отварят нагоре и надолу безпроблемно. Но поради техния свръх натоварен режим и голям обем денонощна работа, складовете и дистрибуционните центрове не винаги са лесни за поддържане чисти и това често не е от главните приоритети на мениджърите.

Подовете специално, са изложени на тежко износване ежедневно, но не винаги се поддържат правилно. От разливи на гориво до повреда на гумите на мотокари до други видове отломки, подът на склада може бързо да се превърне в заплаха за безопасността. Една от основните причини компаниите да включват поддръжката на подовете в редовните си дейности е, че това поддържа продуктите по-чисти. „Прах, пясък и песъчинки нахлуват в склада или дистрибуционния център всеки път, когато отворите врата. Никой не иска да обработва и изпраща продукти, които са мръсни и прашни.“, казват работещите там. Но точно това се случва, когато подовете са оставени неподдържани и за всеки мениджър на склад е важно първо да определи как очаква да изглежда пода. Ако е с безупречен външен вид ще оставя добро първо впечатление в клиентите, които редовно Ви посещават. Особено ако изпращате и обработвате продукти е задължително да ги поддържате чисти. Друго важно е да си отговорите на въпроса дали работниците местят палетите и стелажите, за да почистват редовно около тях, или се събира прах в ъглите? Мотокарите изпускат ли течности по целия под (без никой да ги почиства)?

Съществуват логистични центрове, които са едни от най-чистите места, които сме виждали по отношение на общата чистота, но има такива които са изключително зле поддържани.

При вторите, ако искате да съхраните скъпоструващата инвестиция за подова настилка е от изключително значение регулярно поне 2 пъти в годината да наемате експерти, които да извършват „диамантено шлайфане“ на настилката, за който процес можете да научите повече тук

Важно е да се създаде хигиенен план, който включва редовно метене (фокусирано върху отстраняването на сухи частици от пода) и миене. Можете да заложите на метачни машини за фини отпадъци или метачни машини за по-големи отломки – ръчна или седлова. При обекти с по-голяма площ метачното оборудване трябва да е с по-голям контейнер, за да не се налага честото му изпразване.

Редовното почистване на пода за премахване на петна плюс възстановяване на блясъка е неизменна част от работния процес. Други най-добри практики включват събиране на всякакви стърготини от палети, почистване на отломки и попиване/отстраняване на всякакви разливи. Тези прости движения могат да помогнат за предотвратяване на подхлъзвания и падания, като същевременно поддържат инвестицията на компанията.

4 стъпки за избор на правилното оборудване за почистване на индустриални и логистични бази

Стремете се към техника с висока производителност пред тази с най-ниска цена. В някои случаи най-скъпото оборудване може да доведе до най-добрата възвръщаемост на инвестициите, защото вашата производителност ще бъде висока и ще спестите от разходите за труд

Търсете гъвкаво оборудване. От гледна точка на почистващата сила съоръженията не са равномерно замърсени. Има някои места, които са много по-мръсни от други, а други места са доста чисти. За да почистите ефективно, имате нужда от машина, която – в движение – може да регулира почистващата си мощност с едно натискане на бутон от гледна точка на ниско налягане, воден поток и химическа сила.

Вземете машина, която може да захваща гайки, болтове и стърготини от палети. Ако вашият под има склонност да се затрупва с големи отпадъци, потърсете скрубер от цилиндричен тип, който може да улови тези големи парчета, докато търкате. По този начин можете да изтъркате дълбоко и едновременно с това да почистите пода.

Отчитайте и фактора за безопасност на оператора и лекотата на използване на машината. Търсете опции, които имат много ниски криви на обучение знаейки, че хората, които го използват, вероятно няма да имат докторска степен по почистване на съоръжения.