Защо да изберем бетонът като основна подова настилка?

Подовете от полиран бетон са стилна и много по-устойчива алтернатива на настилките от гранитогрес или естествения камък. Вече скучният, сив бетон може да бъде обработен и полиран до огледален блясък и се предлага в широка гама от цветове и завършващи текстури.

В последно време, тенденциите от индустриалния дизайн намират все по-голямо приложение у дома. Така например първоначално излятия при довършителните строителни работи бетонов под, може да се превърне в постоянен. Нужна е само специализирана обработка на повърхността с шлайфащи машини с диамантени глави и завършващо полиране. Така подовите настилки от полиран бетон стават не само елегантни и стилни, а и същевременно издръжливи и лесни за поддръжка покрития. Това наистина е добър и бюджетен вариант за всеки дом, офис или търговски обект !

Предимства на полиран бетон:

Ако държите на безупречния външен вид и огледален блясък, тогава полираният бетон може да бъде идеален. Той може да бъде обработен по специална технология и да придобие облика на луксозните материали като гранит или мрамор, като същевременно спестява пари и време за почистването му.

Съвместим е с подово отопление и е добър проводник, който ще запази топлината за дълго. Освен изкуствено създадената, той добре задържа и тази, получена от слънчевата енергия (напр. от прозорци, капандури, стъклени фасади или тавани и др.)

Къде може да се използва?

Полираните бетонни подове са идеални за свързани пространства като кухня-трапезария с вънна градината или голяма тераса. Така ще си осигурите модерен инфинити под. Светлоотразителният и здрав материал е устойчив и на голям пешеходен трафик, поради което ще го срещнете и в много индустриални предприятия и търговски центрове.

В зависимост от състоянието му може да се полира отдавна съществуващ бетон, който вече е ерозирал и амортизиран. Това е често срещано при преустройство на мазета, гаражи или при трансформиране на складове и промишлени структури. В този случай се ползва технология за по-дълбочинно шлайфане и отнемане до 2-3 см от повърхностния слой и при полирането се слагат втвърдители.

Ако монтирате подово отопление, бетонът трябва да се монтира върху тръбите. Така или иначе, той ще бъде изравнен и уплътнен с помощта на вътрешни или външни вибрационни материали. Това ще премахне всички въздушни джобове и повърхностни кухини, които в противен случай биха могли да намалят здравината и издръжливостта на материала. В зависимост от желаното от вас покритие, към повърхността на бетона се добавя обикновен или цветен втвърдител. Той изглажда с помощта на машина с голям, кръгъл плосък диск за грубо шлайфане на бетона. Работата може да се повтори между четири и осем пъти за постигане на желания ефект. Обработката трябва да започне, когато бетонът е достатъчно твърд, за да понесе теглото на машината. Не трябва обаче да е толкова сухо, че плаващото устройство да не може да отреже стърчащите неравности или да запълни ефективно ниските нива.

Повечето полирани бетонни подове се обработват на секции, които временно се покриват и се оставят да втвърдят. Имайте предвид, че този процес ще бъде много по -бърз през топлите месеци. След втвърдяване, бетона се разкрива, почиства, избърсва и полира, за да се отстранят всички неравности, фуги, цветови несъответстия или следи.

Технически истинския полиран бетонен под е завършен с помощта на диамантена шлифовъчна машина, която изравнява предварително повърхността. За финал обикновенно се нанеся матов, сатенен или гланцов уплътнител, за постигане на желания външен вид.

Какво да вземете предвид когато полирате ново излят бетон?

Трябва да минат най -малко 28 дни, преди прясно излетият бетон, за да може да се полира. Ще минат 6-12 месеца, преди бетонът да достигне пълна здравина, но подът ще може да се използва много по-рано.

Резките промени в температурата са най-честите причини за пукнатини в подовете. Полагането на армировъчна мрежа преди изливането на бетон ще помогне да се сведе до минимум това. В допълнение, контролните фуги обикновено се врязват в бетонната повърхност на предварително определени от конструктора места. Това създава умишлено слабо място, така че полираният бетон ще се свие (напука) по чиста права линия, за да прилича на плочки и да избегне счупвания на друго място. Фугите трябва да се добавят с чист трион в рамките на 24 часа след монтажа на бетона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *