Видове гранит – Предимства и недостатъци в поддръжката им

Гранитът е красив и изключително здрав камък, който често се използва в интериора на дома. Той е предпочитан материал поради своята устойчивост от увреждания, породени от топлинни амплитуди, механични наранявания, петна и др. Гранитът обикновено се използва за кухненски плотове, облицовка на бани и камини, огради и дори външен декор. Покритието му внася повече характер на Вашия дом. Например гранитен плот с по-лъскаво покритие и постигнат с полиране гланц би изглеждал по-луксозен. Докато при търсене на естествен и натурален вид на дома, камъка се запазва с видима зърнеста и грапава текстура.

Полираният гранит е гранит, който е изгладен до съвършенство, оставяйки красива гланцова и отразяваща повърхност. Това е най-често срещаният завършек на гранита. Това покритие помага да се подчертаят красивите шарки, цветове и общата дълбочина на всяка гранитна плоча. Полиран по този начин камъка става огледален, което допринася помещението, в което е монтиран да изглежда по-просторно. С полирано покритие, гранитите с по-красив естествен дизайн ще бъдат подобрени и „жилите“, кръговете и останалите шарки, които правят всяка плоча уникална, ще станат много по-забележими. Този завършек по своята същност е от висок клас и гранита се счита за луксозно качество.

За да се достигне този фантастичният външен вид на камъка се използва специализирана технология, при която повърхността се шлайфа и полира със специализирани от груби до фини полиращи дискове и за финал се запечатва със специални емулсии с матов или гланцов завършек. За последваща регулярна поддръжка и почистване просто се използват меки почистващи препарати и се избягват абразивни детергенти, както и белина или амоняк. Повърхността също трябва да се запечатва отново на всеки шест месеца до една година. Собствениците на жилища или офиси могат да разберат дали повърхността изисква повторно запечатване, като извършат воден тест: просто поставете малко количество вода върху повърхността и вижте дали се абсорбира. Ако е така, тогава е необходимо повторно запечатване. Този процес е забележително лесен и може да се извърши от собствениците на жилища или да се доверите на професионалист. Полираният камък премахва или най-малкото отвлича вниманието от много визуални несъвършенства в камъка.

Полираният камък може да помогне да се подчертае красивата смесица от различни цветове и шарки в камъка.

Ако сте решили да купите камък с по-сложни шарки, ви препоръчваме полирано покритие, за да го оживите и подчертаете красотата му.

Хонираният гранит е гранит, който е преминал само част от процеса на полиране. Този камък има по-скоро матов вид и не е лъскав. Това е силно желателно от собствениците на жилища, които искат да имат по-естествен вид на своите плотове или подове. Мнозина вярват, че външният вид на прекалено лъскав гранит може да бъде твърде силен и очевиден в иначе приглушения стил на помещенията. Това покритие е красиво и фино по най-добрия начин, тъй като може да се слее с останалата част от вашия декор и да хармонизира с множество дизайнерски елементи. По отношение на цената, шлифованият гранит обикновено е малко по-скъп от полиран гранит. Отточените гранити също ще изискват повече поддръжка от полирания гранит. Дори и при правилно запечатване, покритието е по-податливо на увреждане и оцветяване. Поради това ще трябва да се запечатва по-често. Отточеният гранит има тенденция да е по-податлив на надраскване и начупване. По-тъмният шлифован гранит може да изисква повече почистване. Има много начини за стилизиране на шлифован гранит, който ще подчертае уникалната текстура. Черният или тъмносив гранит може да добави контраст към всяко пространство, но с усъвършенствано покритие може да бъде по-естествен. Този стил на гранитен плот може да помогне за преодоляване на разликата между индустриалния стил и стила на селска къща.

„Коженият“ гранит има по-текстуриран вид. Този стил на камък има грапава, повдигната текстура, подобна на тази на кожата, откъдето идва и името. Това каменно покритие увеличава популярността си през последните няколко години, тъй като е идеален избор за тези, които искат да добавят нотки на „селска къща“ към дома си.

Това уникално каменно покритие подобрява външния си вид по също толкова уникален начин: четка с диамантен връх се прокарва по повърхността на камъка. Това помага да се отървете от несъвършенствата, да полирате камъка, както и да създадете по-интересни текстури. Точният вид кожа зависи от плочата, но независимо от камъка, който изберете, той със сигурност ще окаже влияние във вашия дом.

Препоръчваме да използвате ръчна метла за премахване на физически частици, заседнали във фугите, преди да преминете към традиционния метод със сапунена вода. Поддръжката на камъка всъщност е по-рядка от полираните или шлифовани камъни. Текстурата на кожата всъщност може да скрие петна и като цяло коженият гранит изисква по-малко сесии за повторно запечатване, отколкото полиран или шлифован гранит.

Тази уникална текстура не прилича на никоя друга. За разлика от полираните или шлифовани покрития, които могат да се добавят към повечето гранитни плочи, коженият гранит се създава в кариерата и по този начин само специфични гранитни плочи могат да бъдат закупени с кожено покритие.

Един недостатък на кожения гранит, който трябва да сте наясно, е, че за разлика от други гранитни покрития, той може да бъде по-податлив на надраскване в сравнение с други покрития. С доза предпазливост това може да бъде избегнато. Има много начини за стилизиране на кожен гранит. Например, кафяв камък с множество жилки с различни неутрални цветове като кожен плот почти би отразявал външния вид на дърво, но без грижата, изисквана от дървената повърхност.

Който и вариант за подова настилка или облицовка да иберете несъмнено ще се нуждае от грижа. Екипът на Blue Technology разполага с екип от професионалисти с дългогодишен опит в сферата на диамантено шлайфане и полиране.

Свържете се с нас за оферта: